Trwa ładowanie...

 

Trwa zapisywanie na newsletter...

Lepsze zamówienia publiczne do celów Zrównoważonego Posiłku Publicznego

Opis efektu

Rozwiązaniem opracowanym w ramach projektu jest narzędzie w ramach pakietu narzędzi Zrównoważonego Posiłku Publicznego, czyli zestaw wytycznych, w jaki sposób tworzyć opisy zamówień publicznych do celów zrównoważonych zamówień publicznych oraz usług cateringowych. Opracowano kryteria zamówień publicznych, które umożliwiają zamawiającym wykorzystanie opcji zamawiania żywności z mniejszym wpływem na klimat, poprzez krótsze łańcuchy dostaw i preferowanie produktów sezonowych. Krótki łańcuch dostaw żywności oznacza krótki (krótszy) fizyczny dystans pomiędzy producentami i konsumentami, co zazwyczaj obniża emisje wynikające z transportu.

Produkty sezonowe są zazwyczaj dostarczane na krótsze odległości. Narzędzie jest zgodne z wytycznymi Komisji Europejskiej pn. „Kryteria dotyczące Zielonych Zamówień Publicznych w UE w zakresie żywności i usług gastronomicznych”

Opis użyteczności

Produkt stanowi wartość dodaną w obszarze polityk żywnościowych i niemarnowania żywności w Polsce. Zestaw kryteriów może być wykorzystywany w wielu innych miejscach, jednak wymaga dostosowania do krajowych przepisów związanych z Prawem Zamówień Publicznych. Potencjalnymi odbiorcami rozwiązania są: samorządy, szkoły, szpitale, inne miejsca oferujące żywienie zbiorowe, przedsiębiorcy.

Ocena użyteczności

Rozwiązanie wyróżniające się w ocenie ekspertów

Link do strony

Link do strony programu Interreg Baltic Sea Region

Program

Interreg Region Morza Bałtyckiego

Numer projektu

StratKIT

Tytuł projektu

StratKIT

Obszar tematyczny

Dostosowanie do zmian klimatu

Obszar horyzontalny

Współpraca instytucji

Opis dostępności

Produkt stanowi wartość dodaną w obszarze polityk żywnościowych i niemarnowania żywności w Polsce. Zestaw kryteriów może być wykorzystywany w wielu innych miejscach, jednak wymaga dostosowania do krajowych przepisów związanych z Prawem Zamówień Publicznych. Potencjalnymi odbiorcami rozwiązania są: samorządy, szkoły, szpitale, inne miejsca oferujące żywienie zbiorowe, przedsiębiorcy.